torstai 11. elokuuta 2011

Luomua kouluruokaan?

http://www.iltalehti.fi/ruoka/2011081114189728_ru.shtml

Ajatuksena luomun tuominen kouluruokaan on mainio. Käytännössä se voi kuitenkin olla vaikea totetuttaa. Luomu on toistaiseksi kallista, vaikeasti saatavaa suurina määrinä ja suuren yleisön mielipide voi olla jopa sitä vastaan. ''Ettäkö meidän pikku Ville-Iivari söisi koulussa luomuporkkanaa?! Pahh! Säästäkää nekin rahat johonkin järkevään.''

Iltalehden jutussa hankepäällikkö Irma Kärkkäinen toteaa, että ''lähiruoka-ajattelu ja sesonginmukaisten tuotteiden käyttö on julkisissa ruokapalveluissa hämärtynyt''. Eikös se ole hämärtynyt yleisesti ottaen kaikilla jotka eivät perinteistä maalaiselämää ole päässyt seuramaan? Kärkkäinen käyttä Iltalehden jutussa esimerkkinään kurkkua jota sesonkiaikana saisi hankittua halvalla kotimaasta, ympäri vuoden elintarvike tuodaan jopa ulkomailta lastemme ruokapöytään. Tässä vaiheessa haluaisin muistuttaa ehec-otsikoinnista. Vaikka kyseisen bakteerin alkuperä olikin hieman hämärä, otsikointi aivan liioilteltua, eikä tauti koskaan levinnyt kunnolla Suomeen, joku voi pitää huomautustani aiheettomana. Itse kuitenkin luotan mieluummin suomalaiseen lähituotantoon kuin globaaliin, missä valvonta voi joskus pettää ja lainsäädäntökin voi joissain tapauksissa olla viljelyn ym. suhteen eri kuin Suomessa.

 Itse miettisin kouluruokaan tuomisena ensisijaisesti lähiruokaa, en ainoastaan luomua. Käytettäisiin kotimaisia tuotteita sesonkien mukaan! Luulisi tulevan säästöjä pelkästään kuljetuskustannuksista vaikka ruoka itsessään hieman hintavampaa olisikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti